Bovenloopkranen


Loopkranen van ABUS hijsen lasten tot 120 ton en zijn daarmee de ideale oplossing voor zeer zware goederen en grote reikwijdtes. 

Enkelligger bovenloopkranen

Enkelligger-loopkranen van ABUS garanderen ook daar een optimale materiaalstroom, waar de ruimtelijke omstandigheden in de productiehal of het magazijn slechts weinig ruimte bieden voor kraaninstallaties. Enkelligger-loopkranen zijn beschikbaar als uitvoering met gewalste profielligger of met gelaste kokerbalk. Alle uitvoeringen kunnen met diverse inbouwvarianten ruimtebesparend worden geïnstalleerd en maken een maximale hijshoogte mogelijk.

Product details Prijsaanvraag

Dubbelligger bovenloopkranen

Dubbelligger-loopkranen zijn de eerste keuze bij zware lasten tot 120 t. Ze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en bieden de beste voorwaarden bij aanvullende eisen. Zo zijn bijvoorbeeld hogere verplaatsingssnelheden, servicebordessen, betreedbare loopkatten of hulphijswerktuigen eenvoudig te realiseren.

Product details Prijsaanvraag

Hangloopkranen

Hangloopkranen van ABUS bieden oplossingen voor bijzondere halsituaties, waarbij de kraanbaan niet op steunen, maar aan het plafond wordt bevestigd. Korte afstanden tussen de loopkat en het uiteinde van de kraanbaan zorgen daarbij voor een maximale benutting van de halbreedte.

Product details Prijsaanvraag

Enkelligger wandverrijdbare consoleloopkraan

Wandloopkranen (consoleloopkranen) bewegen zich op een eigen niveau onder de grote loopkranen en zijn de ideale oplossing om meerdere werkplekken tegelijkertijd te bedienen. De wandloopkraan EWL van ABUS heeft een maximale uitlading van 12 m en een maximaal hijsvermogen van 5 t.

Product details Prijsaanvraag

Enkelligger-halfportaalkraan

De halfportaalkraan EHPK is zeer geschikt voor het transport van goederen tot 10 t. Op grond van zijn eigenschappen kan hij naadloos in bestaande materiaalstromen worden geïntegreerd: de bovenste wielkast beweegt over een gebruikelijke kraanbaan en voor de onderste wielkast zijn geen geleidingsrails in de vloer nodig, zodat er geen storende drempels ontstaan. De halconstructie wordt slechts beperkt belast. Een opwipbeveiliging op de bovenste wielkast is bij de EHPK vanzelfsprekend, evenals het herkennen van hindernissen en optische signalering op vloer niveau. In economische zin blinkt de halfportaalkraan uit door relatief lage investeringskosten en door een eenvoudige en snelle installatie.

Product details Prijsaanvraag

Veelgestelde vragen

Er zijn een aantal veelgemaakte fouten bij het kiezen van een rolbrug die vermeden kunnen worden als de omgeving en de specifieke eisen goed in ogenschouw worden genomen. Een veelgemaakte fout is de onduidelijke definitie van technische vereisten zoals draagvermogen, hijshoogte of overspanning. Een grondige eisenanalyse die ook rekening houdt met mogelijke toekomstige uitbreidingen kan hierbij helpen.

Ook de omgeving waarin de kraan zal worden gebruikt, wordt vaak onderschat. Temperatuur, vochtigheid, stofvervuiling en mogelijke chemicaliën in de lucht kunnen van grote invloed zijn op de levensduur en prestaties van de kraan. Een kraan die wordt gebruikt in een omgeving met extreme temperaturen of hoge stofniveaus vereist robuustere materialen en extra beschermende maatregelen. Een ander punt is de keuze van de besturing: als deze niet is afgestemd op de werkomgeving, gaat dit ten koste van de efficiëntie. In moeilijk toegankelijke gebieden of onder zware omgevingscondities is een draadloze afstandsbediening vaak de beste keuze voor veilige en nauwkeurige bewegingen.

Een andere veelgemaakte fout is het kiezen van het verkeerde draagvermogen: een te sterke kraan veroorzaakt onnodig hoge kosten, terwijl een te zwakke kraan het risico op overbelasting inhoudt. Een realistische berekening van het draagvermogen met een passende veiligheidsmarge is daarom essentieel. Ook de ruimtelijke omstandigheden worden vaak verwaarloosd. De kraan moet in de hal passen en voldoende manoeuvreerruimte hebben om veilig en effectief te kunnen werken - het is daarom noodzakelijk om de ruimtelijke omstandigheden in een vroeg stadium te controleren.

Ook het onderhoud wordt vaak verwaarloosd. Een kraan die moeilijk toegankelijk is of waarvoor speciale reserveonderdelen nodig zijn, bemoeilijkt het onderhoud en kan leiden tot lange stilstandtijden. Onderhoudsvriendelijke kranen en een goede beschikbaarheid van service en reserveonderdelen zijn daarom ook belangrijke selectiecriteria.

Als rekening wordt gehouden met deze factoren - zowel de technische vereisten als de omgeving en het onderhoud - kunnen dure fouten worden vermeden, de veiligheid worden verhoogd en de winstgevendheid van de kraan op de lange termijn worden veiliggesteld. Een competente contactpersoon zal u helpen de juiste keuze te maken en fouten te voorkomen.

Terwijl een zwenkkraan aan de vloer [(fabrieks)hal] of aan een wandconsole wordt bevestigd en alleen een cirkelvormig of halfrond werkbereik heeft, kan een brugkraan lasten vrij in alle drie dimensies door de hele vloer [(fabrieks)hal] verplaatsen zonder kostbare ruimte op de vloer in beslag te nemen. Dit maakt een snellere materiaalstroom over langere afstanden mogelijk. Als u twijfelt of een loopkraan de beste keuze is, kunt u deskundig advies inwinnen.

Loopkranen worden gebruikt in de industrie, logistiek en bouw en overal waar zware lasten efficiënt, veilig en nauwkeurig moeten worden verplaatst. Ze zijn een onmisbaar hulpmiddel, vooral in grote productiehallen, magazijnen en zware industriële werkzaamheden. De toepassingsgebieden zijn net zo divers als de industriële sector, hier volgen enkele voorbeelden:

  • Productie & machinebouw (bijv. auto-industrie, staalfabrieken)
  • Magazijnen en logistieke centra (bijv. hoogbouwmagazijnen, containeroverslag)
  • Bouw (bijv. prefab betonfabrieken, bruggenbouw, windturbinebouw)
  • Metaalverwerking & gieterijen
  • Scheepsbouw & elektriciteitscentrales
  • Recycling & afvalverwijdering

U kunt het beste met een deskundige adviseur bespreken of een hangbaansysteem of een zwenkkraan een goede oplossing is in plaats van een loopkraan.

Er zijn veel manieren om kranen aan te passen. ABUS loopkranen kunnen flexibel worden aangepast aan de respectieve operationele vereisten. Hiervoor zijn verschillende opties beschikbaar die voor elke kraan kunnen worden gebruikt - vergelijkbaar met een modulair systeem. Deze omvatten de keuze van het ontwerp, de aanpassing van draagvermogens en overspanningen en de selectie van speciale besturingssystemen die uw werkprocessen optimaal ondersteunen - bijvoorbeeld het gebruik van handafstandsbediening of draadloze afstandsbediening om de kraan te bedienen.

Er zijn ook tal van uitrustingsopties, zoals speciale lastopnamemiddelen, extra beveiligingsinrichtingen of het gebruik van motoren met frequentieomvormers, die uw processen nog efficiënter en veiliger maken. Het doel is om een oplossing te bieden die optimaal is afgestemd op de exploitant en de transporttaak.

De kraanexperts staan klaar om al uw vragen te beantwoorden, niet alleen voor uitgebreid advies over speciale verzoeken, maar ook voor de juiste keuze van standaardkranen.

ABUS levert kranen en componenten voor industrieel gebruik in hallen of - met speciale uitrusting - ook buiten. Er moet rekening worden gehouden met de toepassingsgebieden en -limieten, zoals gebruik bij hoge of lage temperaturen. Ook moet worden opgemerkt dat een kraan boven een bepaalde windsnelheid moet worden vastgezet.

Een ABUS-kraan mag echter niet worden gebruikt in gebieden met explosiegevaar of voor het vervoer van ontvlambare stoffen. Deze eisen zijn te specialistisch en kunnen alleen door andere leveranciers worden vervuld. Weet u het niet zeker? Vraag het dan zeker aan een competente adviseur, misschien is er toch een goede oplossing te vinden.

Kranen worden bestuurd via kabelbesturing of draadloze afstandsbediening, waarbij beide systemen hun respectieve voordelen hebben. Kabelbesturing is een beproefde en betrouwbare methode waarbij de kraan wordt bediend via een permanent aangesloten besturingseenheid, de handafstandsbediening. Deze hoeft niet elke ochtend te worden “geregistreerd”, maar staat altijd klaar voor onmiddellijk gebruik. Bovendien is handafstandsbediening minder storingsgevoelig, maar vooral geschikt voor stationaire toepassingen, omdat de bewegingsvrijheid van de operator beperkt wordt door de kabel.

Een modern, flexibel en ergonomisch alternatief is de ABURemote radiografische afstandsbediening, die speciaal is ontwikkeld voor ABUS-kraansystemen. Hij is verkrijgbaar in twee versies: ABURemote Button voor bediening met één hand en ABURemote Joystick voor nauwkeurige besturing met masterschakelaars. Beide varianten worden gekenmerkt door een gebruiksvriendelijk ontwerp dat zorgt voor een comfortabele bediening.

Een groot voordeel van draadloze afstandsbediening in het algemeen is de bewegingsvrijheid van de operator. In tegenstelling tot kabelbediening kan de operator zich vrij door de ruimte bewegen, de optimale positie innemen om de last te observeren en de kraan vanaf een veilige afstand bedienen. Dit verhoogt zowel de flexibiliteit als de veiligheid, omdat de operator niet langer gevarenzones hoeft te betreden. Draadloze afstandsbediening biedt ook het voordeel van een grotere reikwijdte, zodat grotere gebieden of afgelegen delen van een productiehal zonder problemen kunnen worden afgedekt. Bovendien kunnen verschillende kraanfuncties parallel worden bediend, wat de bedrijfsefficiëntie verhoogt. De juiste oplossing kan altijd worden gevonden door een specialist te raadplegen.

ABUS-kranen zijn over het algemeen niet ontworpen voor buitengebruik. Onder bepaalde omstandigheden kunnen loopkranen echter gedeeltelijk buiten worden gebruikt. Hiervoor zijn speciale extra configuraties nodig, zoals een geschikte corrosiebescherming en weerbestendige componenten of een verwarming voor de tandwielolie. Vooral wind kan een groot gevaar zijn, daarom mag een kraan slechts tot een bepaalde windsnelheid worden geëxploiteerd. Daarom is de kraan uitgerust met een windmeetsysteem dat waarschuwt wanneer een bepaalde windsnelheid wordt overschreden. De kraan moet dan binnen een bepaalde tijd naar de rustpositie aan het einde van de kraanbaan of terug naar een hal of mechanisch worden vastgezet. Het is raadzaam om de exacte gebruiksomstandigheden te bespreken met een adviseur om er zeker van te zijn dat het gewenste gebruiksgebied geschikt is voor een kraan.

De kosten van een kraan worden voornamelijk beïnvloed door twee factoren:
- Het gewenste draagvermogen. Dit moet gebaseerd zijn op de maximale last die je wilt verplaatsen.
- De vereiste overspanning. Dit hangt af van de afmetingen van de hal of kraanbaan.

Net als bij de configuratie van een auto hangt de prijs van een kraan af van of en welke extra functies hij moet hebben. Moet hij worden bediend met een radiografische afstandsbediening? Moet hij met een frequentieomvormer met traploze snelheid kunnen rijden en/of hijsen? Is een sensorgestuurde aanrijdbeveiliging met andere kranen gewenst of wordt dit vereist door de constructeur? Deze vragen kunt u met een ABUS contactpersoon bespreken.