ABUS Historie


2022   Ingebruikname van het kraanlaboratorium als nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Lantenbach voor testen ontwikkelingsdoeleinden; locatie voorzien van een 11 m hoge testopstelling voor staaldraadtakels.
2021  

Oprichting van een dochteronderneming voor verkoop en service in Oostenrijk.

ABUS heeft 1200 werknemers in dienst in heel Europa.

Voltooiing van de bedrijfspanden- en ABUS experience center in Frankrijk en Nederland.

2019   Bouw van twee extra productiehallen 32.200 m² en 12.500 m² voor grote series bovenloopkranen in Gummersbach-Herreshagen.

2016

 

Ingebruikname KranHaus en de bijbehorende kantoor gebouwen.

2015

 

Introductie van de microcontrollergestuurde kraanelektronica ABUControl. Hiermee kunnen speciale en veiligheidsfuncties op de kraan nog beter worden gerealiseerd. Bij de softwareontwikkeling voor ABUControl maakt ABUS ook gebruik van gestandaardiseerde softwaremodules. Daarnaast wordt het startschot gegeven voor de modulaire takelserie GM modular. Het begint met de GM 1000, het jaar daarop volgt de GM 800.

De kranen van het HB-systeem zijn ingrijpend vernieuwd. Gewalste staal- en aluminiumprofielen uit één stuk worden op de markt gebracht, gevolgd door talrijke aanvullingen in de jaren daarna.

2012

 

Introductie van het radiografische besturingssysteem ABURemote. ABUS geeft hiermee de aanzet voor standaard radiografische kraanbesturing, weg van de bedrade pendelbesturing. De EHPK half-portaalkraan wordt op de markt gebracht. ABUS biedt zijn klanten nu geïntegreerde transportoplossingen voor alle drie de kraanniveaus.

2011

 

Bouw van een 15.000 m² fabriek in Gummersbach-Herreshagen voor het produceren van grote standaard bovenloopkranen.

2010   De dubbelligger-loopkat type Z is verder uitgebreid tot een draagvermogen van maximaal 120 t als de grootste serietakel ter wereld.
2009   Bouw van de eerste trainingsworkshop in Herreshagen, tevens eerste gebouw op de nieuwe locatie.

2007

 

Bouw en ingebruikname van het nieuwe centrale kantorengebouw in Gummersbach–Lantenbach, waarin vele commerciële afdelingen zijn samengebracht.

Aankoop van het industrieterrein in Gummersbach-Herreshagen als basis voor de uitbreiding van productie en administratie in de komende decennia.

2006–2008

 

Introductie van de modulaire wielkastgeneratie voor alle bouwgrootten. De modulaire generatie is gebaseerd op hoogwaardige, gemechaniseerde productie met een aanzienlijke vermindering van het aantal lasverbindingen.

2006

 

Oprichting dochteronderneming voor de verkoop van producten en diensten in Polen.

2005

 

Productie van het 100.000ste staaldraadtakel.

2002–2005

 

Een nieuwe generatie ABUCompact elektrische kettingtakels wordt gelanceerd. Deze begint met de bouwgrootte GM2, die in volgend jaar wordt aangevuld met de GM4, GM6 en GM8. Ook hier is de standaardisatie van individuele componenten de sleutel tot succes. Intrede in het marktsegment voor elektrische staaldraadtakels in de 100 ton-klasse

2001

 

Oprichting dochteronderneming voor de verkoop van producten en diensten in Frankrijk
Lancering van de ABUS draadloze afstandsbediening Mini-RC

2000

 

Productie van de 100.000ste kettingtakel

1999

 

Introductie van de ABUS elektronische overlastbeveiliging LIS-SE.

1998  

ABUS breidt ook het bereik voor lagere hijscapaciteiten uit:

De portaalkraan LPK en de elektrische kettingtakel "ABUCompact GMC" voor lasten tot 250 kg worden op de markt gebracht.

1997

 

Oprichting dochteronderneming voor de verkoop van producten en diensten in China (Shanghai).  Bouw van een 11.000 m² fabriek in Gummersbach-Lantenbach voor het  produceren van kranen met een capaciteit van meer dan 4.000 bovenloopkranen per jaar

1996

 

Oprichting dochteronderneming voor de verkoop van producten en diensten in Nederland.

Naar aanleiding van de toenemende Europese regelgeving introduceert ABUS haar eigen veiligheidssysteem: De lastindicatiesystemen LIS-AV en LIS-SM voorkomen voortaan mechanische overbelasting van de kraan.

1995

 

De ABUS hangdrukknopkast wordt geïntroduceerd. De werking ervan bepaalt voortaan de beleving van de ABUS-kraan door de kraanoperators.

1994

 

Oprichting dochteronderneming(en) voor de verkoop van producten en diensten in zowel Spanje en het Verenigd Koninkrijk

De enkelliggerloopkraan ELS met zijloopkat wordt geïntroduceerd. De modulaire rijaandrijvingen AZF worden geïntroduceerd en in de volgende jaren verder uitgebreid.

1993

 

ABUS blijft succesvol tijdens de wereldwijde recessie door consequente uitbreiding van het standaard assortiment kraancomponenten. Ondertussen groeit het verkoopnetwerk: 20 agentschappen in Duitsland en ongeveer 40 verkooppartners wereldwijd brengen ABUS-producten op de markt.

Oprichting dochteronderneming voor de verkoop van producten en diensten in Zweden.

1992-1993   ABUS breidt systematisch haar buitenlandse activiteiten uit en gaat partnerschappen aan met verkoopondernemingen in Europese landen.
1991-1992  

ABUS heeft 550 werknemers in dienst.

1989

 

Bouw van de fabriek in Marienheide-Rodt te gebruiken als distributiecentrum en voor de productie van zwenkkranen en hangbaansystemen (HB-systeem)

1987

 

Nieuw ontwikkelcentrum in Marienheide (dicht bij Gummersbach).

1984

 

ABUS begint intensief met de ontwikkeling en productie van hun eigen kraancomponenten: de eerste generatie ABUS hijskranen wordt geïntroduceerd, de ABUCompact kettingtakelserie begint en met de gestandaardiseerde rails van het HB-systeem wordt de eerste lichtkraanbouwdoos op de markt gebracht.

1982   ABUS heeft 110 medewerkers in dienst.

1974

 

Start ontwikkeling van eigen kraancomponenten. Het eerste eigen product is een wielkast met ABUS centraalbesturing type AZ.

1973-1974   ABUS merkt de gevolgen van de wereldwijde recessie: om de kostenefficiëntie te verhogen, vertrouwt het steeds meer op de serieproductie van afzonderlijke kraanonderdelen.

1965

 

Bouw van de eerste productiehal in Gummersbach-Lantenbach en oprichting van de firma ABUS Kransysteme door Werner Bühne in Wetter a. d. Ruhr. ABUS heeft 20 mensen in dienst.

1964   Productie van de eerste zwenkkraan op basis van een innovatief idee van Werner Bühne. Kort daarna volgt de eerste grote order voor 27 zwenkkranen.